Inspiráció

A legtöbb festményem esetében az inspiráció kissé megfoghatatlan, hogy honnan is jön. Elmém különböző zugaiban régtől fogva megbújó képek és érzések álomszerű összekapcsolódásaként tudnám talán megfogalmazni. Nos most pont azért ragadtam billentyűzetet, mert az Ölelés című, legújabb képem esetében viszont ennél konkrétabb dolgok is voltak az alkotási folyamat hátterében.

Még a nyáron, egy design vásáron, ahol mindketten kiállítottunk, találkoztam a SEra DSGN márka ékszertervezőjével, Erikával. Amikor nem a vevőkkel foglalkoztunk, egymással szomszédos asztalaink mögött egymással beszélgettünk, inspirációról, festészetről, zenéről. Engem rögtön megragadott az az elhivatottság, szinte gyermeki lelkesedés, amivel az ékszereiről és az ásványokról mesélt a vásárlátogatóknak. Neki tényleg elhiszem, célja, hogy exkluzív ékszereivel szépítse, felvidítsa, gyógyítsa a női lelkeket, hogy minél inkább meg tudjuk élni, elő tudjuk hívni a bennünk levő női minőségeket.

De nem csak engem ragadtak magukkal különleges munkái, saját bevallása szerint őt is megérintették az én festményeim.

Többek között a weboldalán olvasható ez a mondat: „Kutatom a különlegesebbnél különlegesebb anyagokat, ásványokat, és ha valamibe beleszeretek, addig nem nyugszom amíg az enyém nem lesz.”

Azonban ez Erikánál nem csak az ásványokra vonatkozik, mint az hamarosan kiderült. Ma már 5 festményem néz vissza rá lakásának falairól.

Visszakanyarodva az Ölelés című képhez, Erika tengerimádó, számára a tenger a nyugalom, a feltöltődés, az inspiráció forrása, erről sokszor beszélt nekem. Egyszer megemlítette, hogy nagyon szeretne egy tengerrel kapcsolatos képet tőlem, de mivel megrendelésre nagyon ritkán szoktam festeni, igazából nem vettem komolyan a dolgot. Aztán egy forró nyári délután, amikor hálószobaműtermemben épp a régi vázlataimat rendezgettem, találtam egy rajzot: egy női alak, aki egy halat ölel magához – már el is felejtkezdtem róla -, és innen már nem volt visszaút, a kép elkészült.  Mondanom sem kell, hogy a női alak nyakába a gyöngyök Erika ékszereinek inspirációja nyomán kerültek.

Aztán amikor feltettem az Instagramra az utolsó simításokról, lakkozásról készült fotót, néhány percen belül jött is Tőle az üzenet: „Ez az én képem! ”

De itt még nem ér véget a történet: a festményről készült limitált, sorszámozott nyomatokból összesen kettőt Erika gyöngyökkel továbbgondolt…

Ez lett a mi közös alkotásunk, valami más, valami különleges…

Most a tiéd lehet, vagy karácsonyi ajándék is válhat belőle!