Lilith – Gyilkos női démonból modern példakép

Az általánosan ismert bibliai teremtéstörténet szerint Isten porból teremtette Ádámot, majd az ő bordájából megteremtette Évát.
Héber tradícióból származik azonban egy másik történet is, mely szerint Ádám első felesége, nem Éva volt, hanem Lilith. E szerint a férfit és a nőt egyszerre, porból teremtette meg Isten.

Ádám és Lilith kapcsolata kezdettől fogva viharos volt. Ádám felsőbbrendűként gondolt magára, melyet Lilith teljesen elutasított: „Egyenlőek vagyunk, mert ugyanabból a földből teremttettünk”. Végül Lilith elhagyta a paradicsomot. Isten három angyalt küldött Lilith után, hogy visszahozzák. Ha visszajön, rendben. Ha nem, haljon meg minden nap száz gyermeke. Az angyalok a Vörös-tengernél találnak rá és átadják Isten szavát, de visszahozni nem tudják. Megfenyegetik, hogy vízbe fojtják.
Engem csak azért teremtettek, hogy betegséget hozzak az újszülöttekre – mondja Lilith. Ezután megesküszik, hogy egy gyermeket sem bánt, akinél a három angyal nevével vagy alakjával ellátott amulett van, így békében hagyják őt. Démonokkal hál, így lesz maga is démon, egyúttal a démonok szülő anyja.

Lilith tehát erős akaratú nőből, végül gyermek gyilkos démonná lesz, aki végtelenül termékeny. Lilith valószínűleg saját gyermekeinek mindennapi meggyilkolása miatt érzett dühén át válik subcubussá, női démonná. Később az édenkertbe kígyó alakjában tér vissza, s a többit már tudjuk. Régi korokban az újszülöttek hirtelen halálát neki tulajdonították, így sok ilyen, a három angyal neveivel ellátott amulett készült. A héber tradícióban sok fajta amulett készült démonok ellen, legtöbbjük a démonok konkrét neveit sorolta fel, így nyerve felettük hatalmat és tartva őket távol. Lilith amulettje az egyetlen, ami egy démon által tett ígéreten alapul.
A történet első fele az, amit általában a mai női egyenjogúságért harcolók leírnak és megbeszélnek, de kihagyják a történet második felét. Az nem illik bele a sztoriba. Az első nő és férfi egyenlőként teremtetett és végül minden jól alakult, a többi nem is érdekes. Lényeg, hogy „mi” nők egyenlőek vagyunk a férfiakkal, ahogyan Isten teremtett. Hordozhatja a történet másik fele ugyanis, hogy ha egy nő nem engedelmeskedik a férfinak, ahogy Ádám követelte, „démonná” válik. Nézhetjük úgy is, hogy inkább vált egyenlőségben démonná, mintsem alárendelje magát.
Szerintem nincs értelme kihagyni semmit a sztoriból, ha egyszer így volt, illetve ez a történet. Így lesz érdekes. A világban sincs csak tisztán jó és rossz. Egy emberben sincs csak jó vagy tiszteletre méltó, habár szeretjük ezt hinni magunkról. Mindenkinek van árnyéka.

Lilith szeme című akvarellemen az ‘igazi’, egyáltalán nem tökéletes Lilith látható, akinek van múltja, aki a sötétség tengerében úszik. Olyan érzést kelt bennem, ha rá gondolok, mint mikor este kiülök a teraszra és hallgatom a sötét csendet. Egyszerre nyugtató és félelmetes.

A képbe a legvadabb érzelmeket akartam sűríteni, ugyanakkor Lilith érzi, hogy nem így kellett volna történnie a dolgoknak, van miért kérnie a megbocsájtást is. Ez volt az első címe ennek a képemnek. Az amulett pedig az öntudat és jelenlét szikrája ebben az érzelmi kavalkádban. A harmadik szem egyfajta emlékeztető lehet, hogy lásson tovább annál, mint amit mások látnak benne, de néha annál is, amit saját magában lát. Mintha a nagy sötétség káoszából ott lenne a kiút a kezében, még ha ő azt épp nem is látja.
Ha ránézel erre a festményre, amit látsz az te magad vagy.