Egyre csak közelít, már érzem a levegőben. Itt ül a háztetőn, s az erdőben. Mély hang suttog minden éjjel; nem.. nem mehetsz el. Nem jöhetsz, de ha jót akarsz, minket engedj. Így őt megőrzöm, de te.. te sem illansz el. – Öreg ház

A képeimmel együtt lélegző verseket kisebbik fiam, Jeney Dániel álmodja meg. Ezeket egy külön üdvözlőlapon ajándékba adom az eredeti festményekhez és a keretes nyomatokhoz.

Tanult szakmám alkalmazott grafikus–tipográfus, családi könyvmanufaktúránkban most is tervezek könyveket megrendelőink számára.

Egész életemben inspiráló emberek vettek körül, dédnagyapám Laszgallner Oszkár festőművész-építész, műegyetemi tanár volt, őt ugyan személyesen nem ismerhettem, de festményei és dédnagyanyámmal közösen írt naplója nyomán egy kedves, bohém művész képe rajzolódott ki előttem. Édesapám nyomdász, férjem szintén grafikus, ma is együtt dolgozik nap mint nap a család a Laszgallner-villában, ápolva dédapánk örökségét.

Itt Rózsavölgyben, a dédapám által épített mozaikpalotában – ahogy nagyanyám nevezte – megnézheted az eredeti akril festményeimet egy kis állandó kiállítás keretében, ha nem szerepelnek éppen valahol másutt egy kiállításon.

A festményeim által egyre inkább úgy érzem, hogy vannak hozzám hasonlóan olyanok, akiknek van egy másik, titkos világuk, eltérő a mindennapoktól. Én ebbe a világba szeretnék kaput nyitni a képeimmel. Egy barátnőm, akinek a Csend című munkám lett az egyik kedvence, egyszer azt mondta nekem:
„Ooooh, már tudom miért azonosítalak téged ezzel a képpel, mert te vagy az én titkaim őrzője.”

Nőalakjaim, miközben életre keltem őket, megosztják velem érzelmeiket, elmesélik szürreális álmaikat. Ezekből a képekből festem meg a történetüket, de sosem tárok fel mindent, tiszteletben tartom titkaikat. Így te is közel érezheted magadhoz őket, mégis titokzatosak maradnak…

Majdnem minden képemen női arc jelenik meg. Amióta az eszemet tudom, lenyűgözött az emberi arcok s főleg a szemek szépsége. Többször kérdezték már tőlem, miért így festem meg a szemeket. A szemek kapuk, tükrök, melyeken keresztül megcsillan valami abból, ami bennünk mélyen legbelül történik. Az arcokon – hasonlóan a képeimet felépítő festékrétegekhez – többféle, sokszor ellentétes érzelem jelenik meg. Sosem tudom igazán melyik dominál éppen. Figuráim első pillantásra melankolikusak, sebezhetőnek tűnnek, ugyanakkor erősek is, a maguk nőies módján.

Ha megszólított valamelyik eredeti képem, keress nyugodtan, megbeszélhetünk egy időpontot, amikor élőben is megnézheted a festményeimet a Laszgallner villában, vagy rendelhetsz számozott reprodukciót is itt a weblapon.

Ha szeretnél értesülni, hogy milyen kiállításokon és vásárokon találkozhatunk még személyesen, kérlek iratkozz fel hírlevelemre az oldal alján!

Kelemen Ágnes

Kelemen Ágnes: Öreg ház

Rólam mondták:

Festményeid igazán lenyűgöztek, ugyanis betekintést nyerhettem a kis galériába, a Laszgallner villában. Különösen azért tetszenek, mert véltem bennük felfedezni szürrealista vonásokat, mely ágazat igazán közel áll hozzám, mondhatni kedvencem. Csodásan kidolgozott, komplex és teljesen egyedi művek, érdekes formákkal és színvilággal.

Fehér Luca